Řezbářský nůž Flexcut
Dodavatelé Výrobci

JASAN - pod drobnohledem

Jasan (Fraxinus) - Listnáč s kruhovitě uspořádanými cévami
Ash; Esche

V našich krajích nejčastější je jasan ztepilý (Fraxinusexcelsior).

Opadavý, štíhlý a vysoký strom s dlouhým, často rovným kmenem. Roste (nejen) na březích potoků a řek, spolu s olší. Jasan má trochu zvláštní růst. Prvních cca 40 let, roste velmi rychle, teprve potom zpomaluje a po stu letech věku většinou růst končí. Na jeho dřevě se to projevuje tak, že řez mladým kmenem je bílý, kdežto rozříznete-li kmen středního věku, odlišuje se bělová a jádrová část od sebe tak výrazně barevně, že se nemůžete splést.

jasan listy

Viděl jsem běl jasanu nažloutle bílou, ale taky překrásně růžově bílou, jako jsou jabloňové květy. Jádro, nepravidelné, je tmavohnědé. U hodně starých jasanových stromů na fošně či prknu bělová část úplně chybí, resp. není barevně odlišena.

Dřevo má pevné a tvrdé.

Když jsme u dubu mluvili o houževnatosti, tak u jasanu si především řekněme o pružnosti.

Pro tuhle vlastnost se jeho dřevo používalo k výrobě lyží, saní, luků, madel a dalšího tělocvičného nářadí. Letokruhy jsou výrazné a vytvářejí mnohdy krásnou kresbu s nazlátlým odstínem. Nepravidelnosti růstu jsou žádané a krájejí se na dýhy. Dřevo lze mořit, jen pozor na barevný rozdíl mezi jádrem a bělovou částí. Dobře přijímá lepidla. Vzhledem ke kresbě se jako u ostatních„ve skupině“ používá při povrchových úpravách i drásání či kartáčování. Stále slouží i k výrobě nábytku, podlah, obložení…

Čím se jeho dřevo liší od dubového? Má širší bělovou část. Nemá viditelné dřeňové paprsky, zrcátka. Od jilmového? Je těžší, pevnější i trochu tvrdší. S akátem si ho nespletete – už kvůli barvě.

Text a fotografie laskavě poskytl Martin Patřičný

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Teslice
Lepidla Titebond
frézy na rybinový spoj
Přítlačná svěrka Rockler