Stopkové frézy Freud
Dodavatelé Výrobci

Knihy Martina Patřičného: Všecky krásy dřeva

Má tři hlavní kapitoly

-    první je o zvláštnostech, nepravidelnostech ve  dřevu, s nímž se setkáváme jen občas- dozvíte se např. co je pod  „boulí“ na stromě, jak uvnitř vypadá rozsocha větví, očkovitost, kořenice, fládr-  zkrátka „obrázkové“ dřevo.

-        …Rozhodně nechci a ani nemohu nějak suplovat vědu. Jen bych rád, abychom my,co spolu mluvíme, co používáme dřevo, věděli, o čem se domlouváme, např. když říkáme- vlnkování. Protože jsem terénní dřevař, chodím si pro poučení hlavně ke stromům. ( Někdy se musím zeptat i Větvičky. Václava.Díky za něj!)  A z toho vyplývá, že budeme tady, u nás, prostě doma.

-        Heeej! České dřevo na český stůl!

-    Jak zjistíte už jen při letmém zalistování, krása a proměnlivost přírody je nekonečná!

-    Druhá kapitola je o tom, jak se co ze dřeva dělá, včetně ukázek a postupu- od soustružené lopatky třeba, přes mísu, rámeček, lžíci -až k designu- např. k návrhům stolní lampy.  (lampa zvaná „Pánská“)

-    V závěru jsou postaveny do kontrastu tzv. čisté tvary ve dřevě a tvary kořenů a samorostů.

-        …Všichni už dneska vědí o variabilitě otisků prstů. Díky jedné detektivce s Perry Masonem pana Gardnera vím i já, že máme každý jiné i zvrásnění rtů. A právě tak jiný, tak krásně odlišný je každý strom, protože je ze stejné (Boží?) dílny. Nebo chovu, chcete-li. Jako my, lidi.

-    A třetí kapitola - to jsou dobré věci ze dřeva, (prac.název). Podle druhů dřev i podle abecedy. Tu má autor nejraději, , je plná veselí a vtipu, zamyšlení, překvapení i návratu do časů, které minuly před chvílí, a my si myslíme, že dávno. Jaký je rozdíl mezi talismanem a amuletem? Jak se správně uklízí smeták? Dobrá hospodyňka před skokem přes plot zouvá dřeváky! Konstrukce stolu - klasická i současná. Viděli jste už neviditelný stůl? V knize je! A co dřevěná noha? Mimochodem - do postele se nechodí jenom spát!...

Nechybí ani malá podkapitolka, kterou si vyžádaly naše lepší polovičky- o údržbě dřeva, které máme doma. (S překvapivou vsuvkou) 

Odborná revize knihy - Ing. Bohumil Hurda, jeden z našich nejlepších znalců dřeva, doslov napsal prof. Erich Václav, legenda českého lesnictví…

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Knihy s tématikou práce se dřevem
Úhlová pokosnice MasterBox
Fréza na dřevěné obložení Habilis
Sada na opravu pantů Wolfcraft