Kolíkovací přípravek Milescraft
Dodavatelé Výrobci

Outsourcingem k vyšší efektivitě

Čtvrtek bude na veletrhu WOOD-TEC nábytkářským dnem s bohatým programem přednášek, prezentací a také s poradenským centrem. Na detaily jsme se zeptali předsedkyně Klastru českých nábytkářů Lucie Haraslínové.

Klastr českých nábytkářů je na veletrhu tradičním vystavovatelem. Co očekáváte od letošního 15. ročníku?
Klastr českých nábytkářů byl založen v roce 2006 a dnes má 48 členů. Pro nás je veletrh WOOD-TEC o inspiraci a spolupráci, od účasti očekáváme především vzájemné setkávání a diskuzi, v níž najdeme nové průsečíky pro další spolupráci. Vnímáme veletrh také jako platformu pro vzdělávání, a to jak lidí z branže, tak koncových zákazníků, aby poznali a preferovali kvalitní výrobky. Proto jsme letos připravili poradenské centrum Klastru českých nábytkářů, které otevřeme ve čtvrtek 2. listopadu při nábytkářském dni. Po celý den budou naši odborníci poskytovat rady pro odbornou veřejnost v oblasti norem pro nábytek, dotací pro výrobce nábytku a kvality a nekvality výrobků z pohledu soudního znalce. Poradenské centru mohou využít i koncoví zákazníci, kteří se mohou přijít poradit, na co si mají při nákupu nábytku dávat pozor. Tito odborníci vystoupí také v rámci bloku odborných přednášek Klastru českých nábytků.

Co z vašeho přednáškového programu by si návštěvníci veletrhu neměli nechat ujít?
Program jsme koncipovali tak, aby byl prezentací klastru, našich členských firem a zároveň byl vzdělávací a zajímavý. Posluchače seznámíme třeba s novými normami, které sice nejsou závazné, pouze doporučené, ale když nastane problém, tak na ně samozřejmě všichni odkazují. Chceme výrobce informovat, co jim při nedodržování těchto norem hrozí. Blok soudního znalce se zaměří na vady výrobků a nezapomínáme ani na oblast dotací. Protože na veletrhu jsou zajímavé stroje, které si firmy mohou koupit, je důležité vědět o možnostech financování třeba s pomocí operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Chceme firmy informovat, že se dotace dají čerpat i kolektivně třeba přes klastr.

Proč je pro malé firmy výhodné čerpat dotace přes klastr?
Rozdělí se tak náklady a malý nebo střední podnik může využívat zkušební a testovací zařízení pro účely vlastního výzkumu a vývoje. Sám by si takový stroj nikdy nepořídil, protože je to pro něj příliš velká investice. Ušetří se také na administraci, protože klastr řeší zpracování a podání žádosti i vedení projektu. Naše testovací zařízení pak mohou využívat členové klastru, ale za tržních podmínek je nabízíme také dalším firmám ke komerčnímu využití. Aktuálně se chystáme řešit například problematiku průmyslu 4.0 a možnosti využití jeho principů při malosériové výrobě nábytku. Na Ministerstvu průmyslu a obchodu máme podaný projekt, jehož cílem bude zmapovat možnosti aplikace iniciativy Průmysl 4.0 do nábytkářského průmyslu v ČR a ověřit v našich technologických centrech, nakolik jsou robotizace a digitalizace uplatnitelné při výrobě nábytku. Myšlenkou průmyslu 4.0 je sériová výroba přímo podle zadání zákazníka, ale to je v nábytkářském průmyslu asi ještě hudba budoucnosti.

Druhý blok vašich přednášek se věnuje zefektivnění výroby – outsourcingu pro malé a střední nábytkářské firmy. Proč je pro ně outsourcing zajímavý?
Pro menší výrobce není výhodné, aby všechno dělali vlastními silami. Náklady na pořízení technologií, jejich provoz a zaměstnance jsou převážně vyšší než za nakoupené outsourcované služby. Když si malý výrobce nábytku koupí tabuli laminované dřevotřískové desky a sám si ji nařeže a ohraní v dílenských podmínkách, zpravidla nedosáhne požadované kvality, jaké dosahují specializované firmy. Ztrácí tak čas, dobré jméno a v neposlední řadě i peníze, které by mohl vydělat. Lepší je soustředit se na jednu věc, kterou firma umí nejlépe, a zbytek práce zadat někomu jinému, kdo se na tuto činnost specializuje. Příkladem je hranování, kde jde technologie olepování velmi rychle dopředu a nové velké olepovačky dokáží olepit dílce v mnohem vyšší kvalitě. Když nábytkář využije olepovací centrum, které disponuje nejnovější technologií, budou hrany na jeho dílci vypadat nejlépe, jak je to dnes možné. Outsourcingem firmy naplňují heslo Klastru českých nábytkářů „I konkurence může spolupracovat“.

Pro koho jsou vaše přednášky určeny?
Doufám, že si je přijdou poslechnout firmy, které si stále dělají všechno samy, a bude to pro ně inspirace k zamyšlení jak zefektivnit podnikání. Pozvali jsme i členy klastru, ale ten sdružuje spíše firmy, které schopnost spolupracovat dokazují už tím, že jsou v klastru. Jsme společenstvím firem, které si navzájem konkurují, ale u nás řeší společné problémy, naučí se tahat za stejný provaz, a tím získají na trhu výhodu. Přednášky o outsourcingu jsou určeny spíše menším firmám a drobným živnostníkům, kteří nemohou investovat do všech potřebných technologií. Myšlenka přednášek o outsourcingu pro výrobce nábytku se setkala s velmi kladným ohlasem a někteří zájemci o prezentaci se hlásili ještě těsně před veletrhem, takže nabídka bude opravdu zajímavá. Přednášky klastru začínají ve čtvrtek v 11.30 hodin, blok outsourcingu startuje ve 13 hodin. Všichni zájemci jsou srdečně zváni do pavilonu A2!

Zdroj: www.wood-tec.cz

Webový portál Stolaři-Truhláři.cz je mediálním partnerem veletrhu WOOD-TEC.

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Kozy Axminster
Armor
Sada řezbářských nožů Flexcut MC15
posuvný úhelník s úhloměrem