Czech interior award 2024
Dodavatelé Výrobci

Ruční obrábění dřeva - multimediální pomůcka

„Obrábění je technologický pochod, kterým vytváříme požadovaný tvar obrobku ve stanovených rozměrech a v požadované kvalitě obrobených ploch.“
Pecina, Pavel; Pecina Josef. Materiály a technologie – dřevo. Brno: Pdf MU, 2006. s. 59.

Obrábění lze rozdělit podle způsobu oddělování materiálu, a to na třískové a beztřískové. Při beztřískovém obrábění je oddělovaná část samotným výrobkem, zatímco při třískovém obráběním je oddělovaná část vedlejší produkt, odpad, ve formě pilin či třísek. Obrábění lze dále dělit podle materiálu, na obrábění kovů, dřeva a plastů.

Jednotlivé operace ručního obrábění jsou: upínání, řezání, rašplování, pilování, broušení, vrtání, dlabání a hoblování. Těmto operacím předchází ještě operace orýsování, měření a upnutí, bez kterých by nebylo možno kvalitně provádět jednotlivé operace obrábění. Aby byl proces výrobku kompletní, po těchto všech operacích přichází na řadu ještě spojování a úprava povrchu.

Jako příloha k bakalářské práci na téma "Multimediální pomůcka pro nácvik ručního obrábění" na Katedře technické a informační výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně vznikl web www.rucni-obrabeni.cz a to v roce 2010. Autorem práce je PhDr. Mgr. Jan Krejčí.

Hlavní ideou projektu bylo vytvoření vhodné multimediální didaktické pomůcky pro oblasti ručního obrábění dřeva, kterou by studenti mohli využívat nejen ve vyučování praktických činností, ale i doma při samostudiu, jelikož hlavní předností této webové prezentace je její dostupnost. Tato práce se zabývá oblastmi ručního obrábění s důrazem na didakticky názorné provádění jednotlivých operací ručního obrábění. Součástí projektu je samotný text práce, několik desítek návodných fotografií, několik instruktážních videí a na závěr i kontrolní test.

Chválíme velmi pěkně a kolikrát i vtipně shrnuté ruční obrábění dřeva.

Mgr. Darina Škopová

www.rucni-obrabeni.cz

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Teslice
Set na lepení Rockler
Sada řezbářských nožů Flexcut MC15
Bench dog