Triton TCMBS Pásová bruska 64x120mm
Dodavatelé Výrobci

Soutěž řemesel SUSO má za sebou kola v Ostravě a Hradci Králové. Do soutěže vstoupili Poláci.

Ostravské i hradecké klání SUSO se tentokrát těšilo velkému zájmu družstev, i když ne ve všech disciplínách. Komentuje to Pavla Peterková, marketingová manažerka Wienerberger, cihlářský průmysl, který je generálním partnerem akce: „Potěšil nás počet účastníků i úroveň zručnosti. Všichni soutěžící zvládali technologie suchého zdění materiálem Porotherm téměř na výbornou, a to je potěšující.“

Nadšení z částečně dobrého zájmusdílí i manažer soutěže, David Surmaj ze společnosti ABF, a.s., i když mu výpadky účasti dělají velké starosti: Ve druhémkolesoutěžebylvelmi slušný početřemeslníků. A zájem veřejnosti byl až nečekaný. Ve třetím kole nás potěšilo 12 družstev truhlářů. Na druhou stranu jsou zdrcující počty zedníků. Tři družstva je opravdu velmi smutná vizitka. Nezájem o toto řemeslo je skličující. Nabízí se otázky, kdo nám bude v budoucnu stavět domy? A proč dnešní rodiče a mladí lidé nevidí v tomto oboru budoucnost? Vždyť zedníci nebudou mít mezi sebou konkurenci. Umíme si pro budoucí povolání představit lepší vyhlídky?“

To nejsou snadné otázky, na které v co nejbližší době musí najít odpovědi celá branže. Nezájem mladých lidí o řemeslo může v budoucnu mít vážné důsledky pro celý trh.

Polsko ve hře 

Severomoravské i východočeské kolo soutěže SUSO má tedy své výsledky. První cena v klání zedníků v Ostravě tentokrát nezůstává v Česku. Zvítězili Kamil Satarowski a Paweł Wierzbicki ze školy CKZ i U nr 1, Racibórz z Polska.

David Surmaj k tomu uvádí: „Vítězství polské dvojice nám zpestří finále při veletrhu FOR ARCH. Můžeme se těšit na česko-slovensko-polské finále.“

Soutěž truhlářů pak zůstala již v českých, respektive moravských rukou. Na prvním místě se slušným odstupem 20 bodů se umístili Šimon Kuchařík a Josef Kuběja ze SPŠ stavebního Valašské Meziříčí.

V Hradci Králové pak mezi zedníky vyhráli Tomáš Kočí a Martin Zeman z ISŠ Semily. V tvrdší konkurenci truhlářů pak obstáli Jakub Luňák a Jiří Pecháček z VOŠ, OA a SOUT Chotěboř.

Do projektu navíc vstoupil i nový porotce, pro kterého to byla premiéra. „Porotcoval jsem na klání SUSO poprvé, předávat zkušenosti mladým truhlářům pro mě bylo inspirativní. Překvapil mě zápal pedagogů do soutěže, kteří své žáky pečlivě sledují. Žáci to asi neocení, ale pochvalu si učitelé určitě zaslouží,“ řekl nový porotce Adam Střelec.

Každým svým novým kolem soutěž poukazuje na alarmující fakt, že uchazečů o řemeslnické učňovské obory je katastrofální nedostatek, což má za následek, že řemeslníků na trhu stále ubývá.

Ročník plný novinek

SUSO má nového partnera pro disciplínu komínové systémy. Patronát drží společnost Schiedel.

Mnoho nového je i v truhlárně soutěže: hlavní partner oboru truhlář firma Houfek se představí se svou vlastní disciplínou, která prověří znalost mladých truhlářů se širokopásovou bruskou Buldog a dlabačkou.

V soutěži se angažuje mnoho věhlasných firem, které si uvědomují, že se samy musejí podílet na výchově řemeslnického dorostu a seznamovat mladé lidi se svými technologiemi.

Cíl firem, škol, samosprávy i státu je jeden a tentýž – zastavit propad počtu uchazečů o řemeslnické obory. To si píše na štít právě soutěž SUSO, která bude mít finále na veletrhu FOR ARCH v Praze.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 21 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA. 

Generální partner: Wienerberger, cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., HELUZ, cihlářský průmysl
Hlavní partner oboru truhlář: HOUFEK a.s.
Partneři: DeWalt, Mafell, Ramia s.r.o., ŠIOV
Odborný partner oboru truhlář: VOŠ a SPŠ Volyně, Asociace malých a středních podnikatelů ČRHlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-Truhláři.cz
Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build info, Deník, Učitelské noviny

Záštita:MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR

Odborná garance: Státní úřad inspekce práce 

Odpovědný manažer: David Surmaj, tel.: 222 891 143, e-mail: surmaj@abf.cz, http://www.suso.cz/

Tisková zpráva, 3. 4. 2017

Webový portál Stolaři-Truhláři.cz je mediálním partnerem SUSO, veletrhu Cesty dřeva a FOR PASIV.

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Spojovací svrtávací přípravek Profi sada
Oblíbené posuvky a přípravky RIPPER
Sada na opravu pantů Wolfcraft
Velký výběr šroubů Kreg