Kolíkovací přípravky
Dodavatelé Výrobci

WOOD-TEC potvrdil svou pozici nejdůležitější dřevařské a nábytkářské události pro Česko a Slovensko - předběžná záverečná zpráva

Automatizace, robotizace a digitalizace ve zpracování dřeva a výrobě nábytku – to jsou hlavní trendy, které představil patnáctý ročník Mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOOD-TEC, který je zaštítěn podporou světového sdružení EUMABOIS. Právě zaměření na průmysl 4.0 odráží poptávku zpracovatelů dřeva a nábytkářů, kteří řeší způsob zvládání zakázek při aktuálním nedostatku kvalifikovaných pracovních sil.

Ve zcela naplněných pavilonech A2 a V se prezentovalo 319 firem a 210 značek z 18 zemí. Ve srovnání s posledním ročníkem se zvýšil zejména počet prezentovaných značek. Výrazně vzrostl i počet návštěvníků, kterých během čtyř dnů na výstaviště přišlo přes 11 tisíc. Proti minulým ročníkům se zvýšil počet návštěvníků ze zahraničí, zejména ze Slovenska. První den veletrhu přijely na pozvání Svazu výrobců dřevozpracujících strojů a zařízení obchodní mise ze Slovenska, Maďarska a Bosny a Hercegoviny, veletrh navštívila také početná skupina představitelů thajských výrobců nábytku. Díky rozčlenění doprovodného programu do tematických dnů se podařilo i vhodně naplánovat návštěvy vystupujících odborníků. Tato struktura vyhovovala také návštěvníkům veletrhu.

Novinkou letošního ročníku byl doprovodný program tematicky rozdělený do jednotlivých dnů, nová organizace obchodních misí a diskuze, na kterých se setkaly špičky dřevozpracujícího a nábytkářského průmyslu z České republiky.


Premiéru si odbyla exponátová soutěž WOOD-TEC Award, v níž bylo ve dvou kategoriích oceněno 8 exponátů. WOOD-TEC tímto posílil své postavení nejdůležitější obchodní i společenské události dřevařského a nábytkářského sektoru v České republice i na Slovensku.

Po celou dobu veletrhu probíhal doprovodný program ve WOOD-TEC Aréně v pavilonu A2. První den proběhly nákupní workshopy Asociace českých nábytkářů a Klastru českých nábytkářů, program obchodních misí a úvodní diskuze, která se věnovala aktuálním problémům ve zpracování dřeva a výrobě nábytku. Hlavním programem technologického dne byl blok přednášek zaměřený na automatizaci a robotizaci, nábytkářský den se soustředil na outsourcing pro malé a střední výrobce nábytku. V obou dnech se prezentovaly také firmy nabízející zpracovatelům a výrobcům konkrétní řešení, tato koncepce měla úspěch jak u návštěvníků, tak prezentujících firem. Poslední den byl věnován studentům středních odborných škol, kterým byly předloženy nabídky vysokých škol na studium i firem na možné profesní uplatnění.


Veletrh i doprovodný program byl připraven ve spolupráci s oborovými profesními sdruženími a vysokými školami.

Příští ročník Mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOOD-TEC se uskuteční od 29. října do 1. listopadu 2019.

Řekli o veletrhu

Zdeněk Bezděk, předseda správní rady Svazu výrobců dřevozpracujících strojů a zařízení:
Letos jsme zvolili nový formát incomingových misí a pozvali přímo majitele, jednatele či ředitele firem a odborných asociací. Do Brna přijelo téměř 20 zástupců ze Slovenska, 12 z Bosny a 8 z Maďarska. Očekávám, že mise bude přínosem jak pro ně, tak pro české svazové firmy a další vystavovatele, kteří tak mohou získat nové kontakty na zahraniční firmy, zajímající se o dřevostroje a dřevozpracovatelský průmysl. WOOD-TEC považujeme za významný a tradiční veletrh v našem oboru ve střední a východní Evropě. Rozsahem není sice tak velký jako veletrhy v Hannoveru nebo Miláně, ale svým významem patří do této kategorie veletrhů.


Petr Pražan, ředitel Společenstva dřevozpracujících podniků:

Veletrh je především o setkávání, vždyť jen setkání našeho společenstva se tu zúčastnilo přes padesát zástupců firem. Z toho je vidět, že lidi tato problematika zajímá. Seznámíme se tu s novými technologiemi a osobně doufám, že nám někdo jednou vyrobí i zařízení, které nám ve výrobě nahradí lidi, které nemáme.

Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno:
WOOD-TEC je stálicí mezi našimi veletrhy. Přírodním bohatstvím Česka je dřevo a WOOD-TEC je platformou pro efektivní zpracování dřeva a využití tohoto bohatství.

Martin Čudka, prezident Asociace českých nábytkářů:
Z každého veletrhu se snažím odnést nějakou inspiraci, ne konkrétní informaci, kterou si můžu sehnat potom. Ale inspirace, setkání s konkrétními lidmi, výměna zkušenosti a názorů - to jsou věci, které platforma veletrhu nabízí a které od veletrhu očekávají vystavovatelé i návštěvníci.

Lucia Haraslínová, předsedkyně Klastru českých nábytkářů:
Náš klastr je tady tradičním vystavovatelem a veletrh je pro nás o inspiraci a spolupráci. Od účasti očekáváme především vzájemné setkávání a diskuzi, v níž najdeme nové průsečíky pro další spolupráci. Vnímáme veletrh také jako platformu pro vzdělávání, a to jak lidí z branže, tak koncových zákazníků, aby poznali a preferovali kvalitní výrobky. Proto jsme letos připravili poradenské centrum Klastru českých nábytkářů

Karel Krontorád, vedoucí Ústavu dřevařských technologií a vedoucí Oddělení výrobních aplikací a průmyslového inženýrství na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně, předseda hodnotitelské komise soutěže WOOD-TEC Award 2017:
Rád bych poděkoval týmu Veletrhů Brno, kterému se daří na tomto krásném výstavišti organizovat veletrh tohoto zaměření v takovém rozsahu a v takové kvalitě. Konkurence vystavovatelů je zde veliká, což mě osobně těší, zvláště pak pohled na české výrobce dřevozpracujících strojů a techniky, kteří rok od roku stoupají na vyšší úroveň. Troufám si tvrdit, že mnohé české firmy zde vystavují stroje a techniku, která je minimálně na evropské a tím i světové úrovni.

Jaroslav Svoboda, proděkan Lesnické a dřevařské fakulty, Mendelova univerzita v Brně
Považuji naši čtyřdenní prezentaci za povedenou. Zaznamenali jsme hojnou účast v našem modulárním a vzdušném stánku, který byl umístěn uvnitř expozice v pavilonu A2 a který vznikl podle návrhu studentů Ateliéru designu nábytku. Velký zájem byl zejména o výstavu funkčních prototypů sedacího nábytku a 3D tiskárnu. Někteří studenti se k nám přišli podívat i díky tomu, že v areálu probíhá veletrhu vzdělávání Gaudeamus, a získali zde doplňující informace o studiu na naší fakultě.

Jiří Holický, Úřad zmocněnce vlády:
Veletrh je o setkávání lidí, které je vždycky velice povznášející, protože se tak dozvíte spoustu informací. Přeji návštěvníkům veletrhu WOOD-TEC, aby se obohatili o spoustu nových informací a nových kontaktů, které jim pomohou při další činnosti.

Tomáš Vystyd, jednatel FELDER KG
Účast hodnotíme pozitivně, na návštěvnících je vidět vůle kupovat nové, výkonnější a produktivnější stroje. Veletrh je pro nás prestižní záležitostí, kdy můžeme ukázat naše postavení na českém, potažmo i celosvětovém trhu.

Stefano Morselli, obchodní ředitel společnosti F.I.MA.L srl, Itálie:
Navštěvuji veletržní expozice všech firem, se kterými spolupracujeme, abych získal přímý kontakt se zákazníky v různých zemích. Reakce českého trhu na náš stroj Concept 350 byla výborná. Veletrh WOOD-TEC se mi velice líbí a myslím, že jde opět nahoru. Jeho organizace je velmi profesionální a je vidět, že pořadatelé nejsou žádní nováčci. Určitě je to jeden z nejlepších oborových veletrhů v Evropě.

Jozef Kmetík, jednatel společnosti Braz Technologie, s. r. o.:
S letošním ročníkem jsem velmi spokojený, návštěvníků podle mě přibylo. Obával jsem se termínu, protože na Slovensku byl ve středu státní svátek, ale opak byl pravdou, naši zákazníci svátku využili k cestě do Brna a ve středu tu bylo strašně moc Slováků. Prakticky všechny vystavené stroje jsme přímo na místě prodali.

Jaromír Brychta, vedoucí servisu a prodej strojů, Italcomma Moravia
Stroje, které vystavujeme, představují průřez naším portfoliem. Jedná se výhradně o CNC řízené stroje, ať už jsou to frézy, vrtací centra, stroje na povrchovou úpravu, manipulaci i balení. Po minulých hubených letech se trh zvedá, takže i my jsme zvolili vyšší expozici než obvykle, vystavujeme více strojů na větší ploše a máme zaplněnou jak výstavní plochu, tak jednací místa, takže v tomto panuje spokojenost. Zejména druhý a třetí den veletrhu jsme se nezastavili, byli u nás takřka všichni zákazníci, se kterými jsme v kontaktu.

David Elis, manažer prodeje, IGM
IGM představuje dřevoobráběcí stroje, nástroje a přípravky značek, které na českém trhu zastupuje. Na veletrhu máme premiéru s americkou značkou Powermatic, určenou zejména pro menší truhlářské dílny, a ukazuje se, že je pro zákazníky velice lákavá, lidé objednávají a my jsme spokojení. Vnímám, že výstaviště udělalo více pro propagaci veletrhu, zaznamenal jsem ji na internetu, na webu i na Facebooku, a myslím si, že se to projevuje v letošní návštěvnosti.

Stanislav Beran, obchodní zástupce, TEKMA
S veletržní expozicí o rozloze téměř 450 metrů čtverečních patříme k největším letošním vystavovatelům. Snažili jsme se průřezově představit celé portfolio našich strojů a technologií od různých výrobců, se kterými obchodujeme. V porovnání s minulým ročníkem se nám zdá o trochu vyšší návštěvnost i to, že se projevuje oživení české ekonomiky. Je vidět, že firmy více investují, aniž by čekaly na dotační evropské programy.

David Dvořáček, jednatel společnosti, PILART
Existujeme na trhu od roku 2003, na veletrhu WOOD-TEC jsme potřetí. Snažíme se postupně zvětšovat výstavní plochu, protože především větší technologie z naší řady Industry zaberou více místa. Letos vystavujeme na ploše 420 metrů čtverečních a máme zde zákazníkům co ukázat, z novinek například Chytrou dílnu, což je CNC centrum od firmy HOLZ-HER, umožňující pomocí jednoduchých kroků vyrobit sestavy korpusového nábytku řádově do 30 minut.

Peter Šelep, vedoucí prodeje v Polsku, HOUFEK
Naší vlajkovou lodí na veletrhu WOOD-TEC jsou počítačem řízená dřevoobráběcí centra. Jako český producent máme velké pochopení pro českého zákazníka, a tady v Brně mu vždycky chceme ukázat, že jsme schopni nabídnout řešení na míru, které je zajímavé po technické i finanční stránce. Tady máme možnost zákazníka doslova vyzpovídat a dozvědět se, co opravdu potřebuje. A on se může „in natura“ přesvědčit, o čem Houfkovy stroje jsou.

Luděk Luňák, specialista prodeje, ROJEK prodej
Na veletrhu prezentujeme několik novinek, ať už se jedná o frézky, formátovací pily a další sortiment. Vypadá to, že letošní veletržní ročník bude lepší než předchozí. Mám pocit, že dochází k oživení, stroje se lépe prodávají, zákazníci mají větší zájem a snahu inovovat. Připravili jsme speciální akci „Nový za starý“ a speciální veletržní slevy, takže zatím jsme s průběhem spokojeni.

Petr Novák, jednatel, PREBENA CZ
Naše firma se zabývá upevňovací technikou. S účastí na veletrhu jsme maximálně spokojeni. Podařilo se nám překročit plány už po prvním dnu, vše ostatní je třešničkou na dortu. Když srovnám současnou návštěvnost s minulostí, řekněme před deseti lety, přichází sice menší počet lidí, ale jsou to přesně ti „vyselektovaní“ návštěvníci, kteří mají odborné dotazy, poptávají, objednávají a jsou pro nás přínosem.

Pavel Hošmánek, marketing, FESTOOL
Po obchodní stránce jsme hodně spokojení, počet návštěvníků předčil očekávání. Na náš stánek přišli hlavně odborníci, kteří věděli, co chtějí a měli hodně konkrétních dotazů. Největší zájem jsme zaznamenali o rozebíratelné kolíkové spoje, za které jsme dostali i hlavní cenu, což pomohlo zvýšenému zájmu o tento produkt. Kdybych měl naši účast ohodnotit body, dal bych deset z deseti.

Eliška Asamerová, majitelka, ASAMER
Naše účast byla přínosná zejména z hlediska komunikace s našimi stálými zákazníky, kteří navštívili náš stánek. Z mého pohledu by bylo dobré posunut termín konání veletrhu WOOD-TEC o rok, aby nekolidoval s veletrhem LIGNA v Hannoveru.

Jaroslav Soukup, SOUKUP s.r.o.
Veletrh vnímáme velmi pozitivně, nejen úspěch s oceněním našich strojů, ale dobrá byla i návštěvnost a získali jsme nové kontakty. Bude jistě na čem v příštích měsících pracovat a budeme se těšit na další ročník.

Adam Kořený, obchodní zástupce, Wood Software, s. r. o.:
Vystavujeme tady již počtvrté nebo popáté, prakticky po celou dobu existence firmy, a pokaždé přicházíme s novou verzí našeho softwaru. S letošní účastí jsem spokojený, je to podobné jako minulý ročník. Potkáváme tady stávající zákazníky, kterým ukazuje nové možnosti našeho softwaru, ale i nové zákazníky, kteří nás ještě neznají. Se zájmem o naši nabídku jsme velmi spokojeni.

Július Čurgali, majitel společnosti Mgr. Július Čurgali – JCC:
Na veletrhu WOOD-TEC vystavujeme podruhé a po první účasti nám prodej v České republice vzrostl o 40 procent. Letos tu máme i konkurenci a od stolařů slyšíme, že náš systém je lepší, takže předpokládáme nárůst o 70 procent. Návštěvnost je letos dokonce o něco vyšší, než jsem očekával, takže jsem s účastí spokojen.

Črt Ristič, prodejce, společnost Kolpa, d.d. Metlika, Slovinsko:
Na veletrhu WOOD-TEC vystavujeme poprvé a jsme velmi spokojeni. Na stánek k nám přišlo plno lidí a zajímali se o naši nabídku. Jako výrobci materiálu Kerrock jsme přijeli s hlavním cílem najít distributora pro český trh, což se nám podařilo.

Jarek Hudec, spolumajitel společnosti Pilous – pásové pily, spol. s r. o.:
Vystavujeme vždy na volné ploše, kde můžeme řezat a ukázat pilu v provozu. Na náš stánek přicházejí nejen zákazníci, kteří naše stroje už znají, ale i další zájemci, někteří podepisují objednávky přímo na místě. Prodali jsme tady už hodně strojů, takže jsme s účastí velmi spokojeni.

Petr Husenica, jednatel Leitz-nástroje
Naše účast na výstavě WoodTec 2017 velmi dobře doplnila naše obchodní marketingové aktivity. Podařilo se nám oslovit české i slovenské zákazníky a informovat je o technických novinkách a aktuálních prodejních akcích našich produktů. Největší zájem projevili zákazníci o nové typy pilových kotoučů a různé typy diamantových nástrojů. Z tohoto hlediska splnil veletrh naše očekávání.

Ján Kmeťo, účastník incomingové mise, jednatel PAVKAS, Slovensko
Spolupracovali jsme s polskými firmami a chceme rozšířit naše aktivity i do Česka. Přijeli jsme sem získat poznatky, respektive navázat kontakty na dodání paletovací linky na výrobu dřevěných palet EUR.

Jaroslav Studenský, obchodní zástupce, ELBH-CZ
V Brně jsme vždycky spokojení. Vystavujeme tu zejména z toho důvodu, aby lidé věděli, že fungujeme, že firma běží a že naši zákazníci mají záruky kvality, servisu a obsluhy. Počet výrobních podniků, které působí na českém trhu v našem oboru, tzn. v oblasti odsávacích a filtračních zařízení pro dřevaře, je poměrně stabilní a nevzniká mnoho nových firem, nicméně vracejí se k nám staří zákazníci, kteří inovují a rozšiřují svoji výrobu.

Stanislav Telec, ředitel divize dřevoobráběcích strojů, TOS Svitavy
TOS Svitavy přivezl na letošní WOOD-TEC tradičně rozmítací pily a nově manipulační techniku. Veletrh byl letos připravený velice dobře, umožnil nám nakontaktovat nové zákazníky, prohloubit spolupráci se zákazníky stávajícími a dává dobrý předpoklad pro rozvoj našeho podniku v příštím roce i letech následujících. Trošku problém nám udělal termín veletrhu, protože zasáhl do svátku dušiček, takže někteří zákazníci z Polska nebo Maďarska nedorazili, nicméně ti, co se dostavili, projevili poměrně značný zájem, například o naši novinku – omítací pilu PWO 500, kterou předvádíme na veletrhu úplně poprvé.

Milan Holášek, jednatel, AXIMA MORAVA
Letos jsme se zaměřili na stroje, které jsou podle nás dostupné i pro menší a střední firmy. Veletrh je příležitostí k setkání se zákazníky, k posunu rozpracovaných obchodních případů či převzetí poptávek. Firmy jsou postaveny před nové výzvy nebo zakázky, kdy potřebují obnovit nebo vylepšit své technologie. Máme šanci potkat se tu s nimi v krátkém časovém období na jednom místě.

Václav Skopec, vedoucí tuzemského prodeje, BeA CS
Firma BeA patří k předním světovým výrobcům pneumatického nářadí a spojovacích prostředků. Vzhledem k tomu, že v současnosti je velký tlak ze strany zákazníků na modernizaci provozů, prezentujeme na tomto veletrhu hlavně nové technologie. Zkušenosti včetně veletržních nám ukazují, že se výrazně se za posledních patnáct let změnila struktura zákazníků. Daleko více k nám chodí ti, kteří se zajímají o průmyslová řešení.

Kateřina Čapáková, projektová manažerka, Dudr Tools
Pro naši společnost je typické, že nespolupracujeme se zákazníky prakticky jinak než osobně. Pokud získáme nového nebo potenciálního klienta, vždycky za ním přijedeme, i kdyby to mělo být na druhý konec světa. Veletrh je pro nás příležitostí k osobnímu setkání i prezentaci novinek, letos jsou to například pilové brusky německé kvality Shark společnosti Kohlbacher. 

Zdroj: www.wood-tec.cz

Webový portál Stolaři-Truhláři.cz je mediálním partnerem veletrhu WOOD-TEC.

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Spojovací svrtávací přípravek Profi sada
frézy na rybinový spoj
Armor
posuvný úhelník s úhloměrem