Triton fréza v setu
Dodavatelé Výrobci

160 LET OHÝBANÉHO NÁBYTKU V BYSTŘICI POD HOSTÝNEM...

Továrna na ohýbaný nábytek byla v Bystřici pod Hostýnem založena vynálezcem, designérem a německým podnikatelem, Michaelem Thonetem v roce 1861. Ten se pro toto místo rozhodl kvůli okolním bukovým lesům, výhodné logistické poloze a pracovitosti místních obyvatel. Továrna si za dobu svého fungování prošla různými obdobími rozkvětu i úpadku, ikonický ohýbaný nábytek se však v jejím areálu vyrábí nepřetržitě až dodnes.

„Michael Thonet byl vizionář. Díky vynálezu ocelové pásnice umožnil struktuře vláken bukového dřeva podvolit se do zvolené formy. Tímto objevem a také průmyslovým uspořádáním práce spustil revoluci ve výrobě nábytku. Spolu se vzpomínanou průmyslovou výrobou vnesl do oblasti nábytku lehkost, funkčnost, design, a to byly atributy, které se do té doby společně u nábytku nevyskytovaly,“ uvádí generální ředitel společnosti TON, Milan Dostalík.

Továrna v Bystřici p. Hostýnem

„Kromě revolučního produktu však vybudoval i úplně odlišnou obchodní a marketingovou strategii. Už v roce 1859 například prezentoval svoje výrobky v prvním katalogovém listu. Z historie se stále učíme a jsme hrdí na to, že továrna funguje i dnes a my jsme další generací, která ji posouvá vpřed,“ dodává Milan Dostalík.

Generální ředitel Ing. Milan Dostalík

„Jsme šestou generací, která píše příběhy ohýbaného nábytku z Bystřice pod Hostýnem. To nás nutí myslet i na generace budoucí – ve vztahu k tomuto místu také obecně přemýšlet nad tím, jak konkrétně přispět k dostatečné kvalitě životního prostředí,“ vysvětluje Milan Dostalík. TON se proto zaměřuje nejen na neutralitu svojí uhlíkové stopy, ale začne také nabízet vedle oprav rákosového výpletu i renovaci celých produktů. „Chceme se zaměřit na prodloužení životního cyklu produktů a připomínat, že se někdy stačí vrátit k tomu, co používaly už generace před námi,“ dodává Dostalík.

Ohýbání dřeva okolo roku 1900

Zdroj: AČN
Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Kozy Axminster
Přítlačný hřeben Milescraft
frézy na rybinový spoj
Sada na opravu pantů Wolfcraft