Triton TCMBS Pásová bruska 64x120mm
Dodavatelé Výrobci

AČN - pět týdnů dovolené zvedne nezaměstnanost!

Pět týdnů dovolené je nápad, který zvedne v České republice nezaměstnanost a ohrozí podnikání i ve výrobě nábytku…

Je zde další návrh vysávající firemní rozpočty a ohrožující konkurenceschopnost! Komu by se nelíbilo méně pracovat, a přitom se mít tak dobře, jako kdybychom pracovali stejně intenzivně? Je to sen, který sní asi mnoho z nás. Ovšem sen velmi nebezpečný. Méně práce a více peněz. I tak se dají interpretovat návrhy na povinné zavedení pětitýdenní dovolené, které právě míří do sněmovny.

Návrh na zavedení povinných pěti týdnů dovolené pro všechny zaměstnance míří do sněmovny a v příštích dnech se jimi bude zabývat sněmovna. „Podle vyjádření Hospodářské komory by se jednalo o finanční zátěž pro firmy ve výši 26 mld. Kč ročně“. V případě schválení se zcela jistě se projeví na odvodech do státní pokladny. Nicméně pro menší, střední a rodinné firmy bude znamenat doslova rozbušku. V takových firmách se velmi často obrací každá koruna a pečlivě se zvažují investice. V případě zavedení takovéhoto zákona by v krátkém čase pravděpodobně došlo k omezení investic. Následovalo by snížení konkurenceschopnosti. Snížení počtu pracovních míst a krachy firem by na sebe nenechaly dlouho čekat.

Na základě rychlého průzkumu AČN mezi renomovanými výrobci nábytku by takováto zákonná povinnost vyvolala velké tlaky. V některých případech by podnikatelé museli propočítávat smysl podnikání a zvažovat počínání správného hospodáře v souladu se zákonem. Zvláště v současné době, kdy jsou mnozí výrobci tvrdě zasaženi dopady koronavirové krize se jedná o dosti nezodpovědný návrh. Pět týdnů dovolené může být pro mnohé firmy likvidační.

Ačkoliv má Česko podle údajů Eurostatu v EU nejnižší nezaměstnanost, neměli bychom osud našeho podnikání dávat takto v šanc. Česká republika vykázala v prosinci míru nezaměstnanosti 3,1 %. Míra nezaměstnanosti v EU byla ve stejném období na hodnotě 7,5 %. Zavedení povinných pěti týdnů dovolené pro všechny zaměstnance by pro nábytkářský průmysl znamenalo devastující ekonomické dopady.

O Asociaci českých nábytkářů:
Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek www.ceska-kvalita-nabytek.cz a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem www.nabytek-jistota.cz . Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Ing. Tomáš Lukeš
tajemník Asociace českých nábytkářů

Zdroj: TZ AČN

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Spojovací svrtávací přípravek Profi sada
Přítlačný hřeben Milescraft
Oblíbené posuvky a přípravky RIPPER
Čelisťový supersvěrák Triton