Triton hoblík
Dodavatelé Výrobci

AČN reaguje na dnes projednávané kvóty

Reakce na dnes projednávaný zákon zavádějící kvóty na české potraviny, který je ve Sněmovně ve druhém čtení!

Nejčerstvější čísla ukazují, že českým výrobcům nábytku se daří dobře, jsou však pod velkým konkurenčním tlakem. V případě, že začne platit pozměňovací návrh zákona, který si klade za cíl zvýšení soběstačnosti Česka v oblasti produkce potravin a stanovuje minimální povinný podíl českých potravin v maloobchodních prodejnách, jejichž rozloha je větší než 400 metrů čtverečních by podobný zákon uvítali i čeští výrobci nábytku. Jsou to zejména velké nadnárodní řetězce s velkoplošnými prodejnami, kteří jsou hlavními importéry nábytku do České republiky. Zákon v podobném znění jako je navržen u českých potravin by v případě specializovaných řetězců s nábytkem upevnil postavení tradičního průmyslu v České republice.

AČN reaguje na včerejší zprávu nejčtenějšího on-line portálu v České republice „SEZNAM ZPRÁVY“. Podle zde zveřejněného článku „Kvóty na české potraviny jsou zpět. Znamenají zdražení i menší nabídku“ je na stole návrh zákona ukládající maloobchodům nad 400 m2 nabízet nejméně 65% zboží českého původu. Viz celý článek.

Ačkoliv AČN považuje takovou legislativu za zvláštní, tak skutečnost, že se návrh dostává již do druhého čtení v Poslanecké sněmovně ukazuje, že je potřeba jej brát vážně. Argumenty, proč by zákon ukládající kvóty na český nábytek měl platit jsou stejné jako v případě českých potravin. Navíc je zde ovšem velmi významný argument pro stanovení stejných podmínek. AČN se ptá: „Proč by měla mít jedna podnikatelská skupina zvýhodnění oproti druhé? Jsou čeští výrobci potravin důležitější než výrobci nábytku? Je práce zaměstnanců v potravinářských provozech náročnější než v nábytkářských provozech? Je výroba potravin pro ekonomiku země důležitější než výroba nábytku?“ Odpověď je zcela jednoznačná: „Není! Výroba nábytku je stejně důležitá jako výroba automobilů, strojírenských produktů, elektroniky atd. Není tedy žádný důvod zlepšovat podmínky jedné podnikatelské skupině“.

Co by ovšem pro české nábytkáře oproti českým výrobcům potravin rozhodně nebyl problém, je naplnit minimální 65% kvótu, tedy zaručit, aby 65 procent nabízeného nábytku v obchodech bylo zaručeně českého původu. Je pravděpodobné, že takovýto zákon by v praxi přinesl i zlepšení kvality nabízeného nábytku v řetězcích, jelikož značná část současného sortimentu je importovaná a kvalita pokulhává.

O Asociaci českých nábytkářů:

Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek www.ceska-kvalita-nabytek.cz a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem www.nabytek-jistota.cz . Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Ing. Tomáš Lukeš
tajemník Asociace českých nábytkářů

Zdroj: Tisková zpráva Asociace českých nábytkářů (AČN) ze dne 27.10.2020

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Najděte si práci na Jooble
Čelisťový supersvěrák Triton
Armor
kreg