Řezbářský nůž Flexcut
Dodavatelé Výrobci

ANONYMNÍ OHÝBANÝ NÁBYTEK

Výstava „Anonymní“ ohýbaný nábytek je zaměřena na poválečnou produkci ohýbaného nábytku národního podniku TON a na tvorbu podnikových návrhářů Antonína Šumana, Radomíra Hofmana a Josefa Macka. Představuje modely vyráběné sériově i cenné experimentální návrhy, které reprezentovaly českou průmyslovou výrobu na zahraničních výstavách a získaly významná ocenění.

Ohýbaný sedací nábytek z poválečných desetiletí je v mnoha domácnostech dosud užíván. O jeho životaschopnosti svědčí i fakt, že přichází znovu do módy, stává se sběratelským artiklem, nabízí inspiraci pro současnou tvorbu. O návrhářích, kteří se na vývoji nových modelů v této době podíleli, se nikdy příliš nemluvilo, jednotlivé modely byly uváděny pod výrobním číslem, nikoliv se jménem autora. Cílem výstavy je představit ve výběru nejzajímavější, nejběžnější, nejžádanější dobové modely a alespoň symbolicky připomenout jejich tvůrce, podnikové návrháře firmy TON Antonína Šumana, Radomíra Hofmana a Josefa Macka.



Výstavu připravilo Národní centrum nábytkového designu, o. p. s., před čtyřmi lety pro zámek v Bystřici pod Hostýnem. Po reprízách v galerii Slovenského centra dizajnu v Bratislavě a na veletrhu Mobitex je unikátní kolekce poválečného ohýbaného nábytku ze sbírky akciové společnosti TON do 16. září 2018 k vidění v Městské galerii Otrokovice.



Poděkování za uskutečnění výstavy patří jednateli společnosti RIM CZ a současně jednomu ze členů zdejšího Fotoklubu, panu Rudolfu Fukalovi, který se zásadně podílel na organizaci i vlastní realizaci.

Zdroj: AČN

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Kozy Axminster
kreg
Velký výběr šroubů Kreg
Úhlová pokosnice MasterBox