Přípravky UJK
Dodavatelé Výrobci

Barevné palety podle NCS pro rok 2022

NCS Colours stejně jako rok předchozí představili pro následující rok 4 trendové palety barev, které více než kdykoli předtím reagují na vývoj ve společnosti po celém světě. V prezentaci zdůrazňují, že vnímání barev a určování trendů jsou hlavně o psychologii a pocitech lidí. Také zmiňují, že trendy jdou krok po kroku a vzájemně na sebe navazují. Je třeba porozumět tomu, co se děje teď, abychom mohli předvídat.

ZIANCE

Název tohoto směru je spojením slov ZEN a SCIENCE a oslavuje spojení zenu a vědy. Tento trend pojednává o životě v přítomnosti a hledání jeho smyslu. Barvy odrážejí tento meditativní stav, ve kterém se nacházíme. Je to víra, že rok 2022+ bude světem po pandemii. Naše myšlení, chování a nálada budou důsledkem toho, čím jsme si prošli během těchto vyčerpávajících a nejistých časů. Během pandemie jsme zaznamenali nárůst zájmu o duchovní záležitosti a meditaci. Pandemie a nucená izolace nám poskytly čas přemýšlet o tom, jaký si přejeme, aby náš život byl. Tato takzvaná masová meditace přiměla lidi přijmout přítomnost. V tomto směru hraje důležitou roli lokálnost a původ produktů, také se zde skloňuje Wabi Sabi, odkazující na japonskou filozofii hledání krásy v nedokonalosti. Z materiálů se oceňuje hrubý beton, keramika a nepravidelné přírodní povrchy. Barvy v této paletě jsou vyvážené a najdeme zde tmavě zelenou NCS S 6030-G30Y, červenou NCS S 5040-Y90R a zlatavý okr NCS S 4040-Y30R.


SPRING REBELS

Tento trend je velmi optimistický, oslavuje znovuotevření se společnosti po nucených izolacích a reaguje na život generace Z. Obrovský důraz je kladen také na změnu klimatu, prosazovanou právě touto generací Z. Jde o lidi vychované v době sociálních nespravedlností, polarizace, extremismu, sexismu, terorismu a nemocí. Generace Z mění hru a bouří se proti všemu, co je depresivní. Chtějí žít v dobrém, čestném, bezpečném a zdravém světě. Lidé požadují změny, ale také optimismus a radost. Barvy v této paletě představují obrovskou úlevu po konci pandemie (doufejme),
dobrou náladu a pocity štěstí. Mají připomínat potěšení z rozkvetlého jara po dlouhé, chladné a tmavé zimě. Najdeme zde fuchsiovou NCS S 3050-R30B, která ožívá s meruňkově žlutou NCS S 1050-Y20R. Zelená NCS S 3030-G50Y propůjčuje pocit čerstvé trávy na louce. Zvolené barvy fungují jako vzájemné kontrasty. V tomto trendu vidíme zaměření na recyklaci. Odpadní materiály, jako jsou plasty v oceánu, se využívají k výrobě nových produktů, které často vůbec nevypadají jako recyklované.


ONE

Po posledních dvou letech potřebujeme úlevu a harmonii. Tu nacházejí mnozí v propojení s přírodou. Lidé z měst směřují na venkov, do přírody, kam před pandemií vůbec nemířili. Řada lidí konečně vidí a chápe, že příroda je živá bytost, a cítí, že jsme s přírodou zajedno. Velký urbanizační trend je nečekaně zlomen. ONE je tedy pocta přírodě, kterou někteří právě objevili a se kterou chtějí spojit síly. Naše životy, aktivity, společenský život jsou všechny ve spojení s přírodou. Barvy jsou neutrální, klidné a odrážejí potřebu trávit čas venku a být v souladu s přírodou. Nejsou výrazné ani tmavé, jsou to bledší barvy přírody. Tato paleta je klidná a neutrální, mírný kontrast vytváří modrozelený odstín NCS S 2020-B30G. Materiály mohou být průhledné a průsvitné, samozřejmostí je použití čistě přírodních zdrojů.


ZERO

V tomto případě je hlavní myšlenkou zcela nový začátek. Resetujeme svou mysl a začínáme znovu od nuly. Tentokrát vědomějším a pozitivnějším způsobem – tak zní hlavní směr. Místo toho, abychom dělali malé změny, se teď zastavíme a přenastavíme svou mysl, abychom začali od začátku, abychom dělali velké a rozhodující změny. Zde se hovoří o klíčovém vlivu zdraví, v praxi je to například možnost mytí rukou tam, kde žádné nebyly, nebo používání čističek vzduchu. Smyslem je také investovat do produktů, které jsou založeny na udržitelném nebo recyklovaném materiálu, u kterého chceme, aby vydržel dlouhou dobu. Černá a bílá jsou znakem tohoto restartu. Použití pouze těchto dvou barev však nepřipadá v úvahu. Ale kontrast jejich společného použití činí tuto paletu relevantní a zajímavou. Modrá v této paletě evokuje čistotu vody a vzduchu. Je to také krásná přímá barva k achromatické základně.


Zdroj: časopis Interiéry https://casopis-interiery.cz/barevne-palety-podle-ncs-pro-rok-2022/

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Freud
Skládané brusné válce
Přítlačný hřeben Milescraft
frézy na rybinový spoj