Triton TCMBS Pásová bruska 64x120mm
Dodavatelé Výrobci

Češi na vánočním stromečku šetřit nehodlají, v průměru za něj utratí 500–1000 Kč

Zatímco jedna čtvrtina Čechů už má vánoční stromeček koupený, 20 % z nás se pro něj teprve chystá, 10 % ho dokonce koupí až 2–3 dny před 24. prosincem. V průměru za něj utratíme 500–1000 Kč. Vyšší částku za vánoční strom dá jen jedna desetina z dotazovaných aktuálního průzkumu Nadace dřevo pro život. Z průzkumu také vyplynulo, že v každé třetí české domácnosti jsou dárky nadělovány pod stromeček umělý.

Vánoce bez stromečku by neměly své kouzlo. Poslední průzkum Nadace dřevo pro život, která se dlouhodobě věnuje edukaci veřejnosti v oblasti udržitelnosti a využívání dřeva jako přirozeně obnovitelného materiálu, ukázal, že v téměř každé české domácnosti vánoční stromek zazáří. Ti, kteří mají stromek umělý, ho zpravidla vytahují kolem 21. prosince k ozdobení. Během roku ho nejčastěji skladují ve sklepě (30 %), na půdě (26 %) či ve skříni (26 %). Místo mívá ale i v garáži, ve špajzu, v komoře nebo zkrátka kde je zrovna místo. Češi, kteří si pořizují domů stromeček živý, ho nejčastěji kupují u prodejních stánků (51 %), přímo od lesníka (26 %) nebo na plantážích (16 %). „Vánoční stromky jsou v dnešní době převážně pěstovány na plantážích k tomu určených. Takové plantáže jsou často k vidění na místech, které by se jen stěží využívaly k jiným účelům, takže například po elektrovody,“ uvedl Stanislav Polák z Nadace dřevo pro život. Na plantáží jsou stromečky zpravidla dražší, ale cena odpovídá kvalitě. Češi ale na vánočním stromečku šetřit nehodlají a více než polovina dotazovaných koupí stromeček ve stejné hodnotě, jako v letech předchozích. Více než 1000 Kč do stromečku investuje jen 10 % z účastníků průzkumu, ještě dražší už pak jen 2 %. 

Pomozte přírodě: Darujte stromy

Více než polovina respondentů si svůj vánoční stromeček užívá až do svátků Tří králů, jedna pětina si jej nechává až do té doby, než úplně opadá. Celoroční radost ze “svého” stromu ale mohou zažít všichni ti, kteří se připojí k nadační sbírce Darujme stromečky lesu. Nadace dřevo pro život chce skrze sbírku napomoci obnově veřejně přístupných lesů napříč republikou. Za každých vybraných 25 Kč bude zasazen jeden nový stromek. Pomocnou ruku mohou nabídnout jednotlivci i celé firmy. Za přispění do sbírky získá každý podporovatel certifikát, který může zabalit pod vánoční stromeček a udělat svým blízkým radost smysluplným dárkem. 

Více informací o celém projektu

Nadace dřevo pro život

Nadace dřevo pro život už 15 let přináší více dřeva do života. Ve svých projektech ukazuje veřejnosti přínosy dřeva, naší obnovitelné suroviny. Využíváním dřeva z udržitelně obhospodařovaných lesů chráníme životní prostředí pro nás i budoucí generace. Více o nadačních projektech o lese, dřevě a životním prostředí najdete na www.DrevoProZivot.cz.

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Přípravky na ostření
Drážkovací CNC frézy
Fréza na dřevěné obložení Habilis
CNC upnutí