Ručně sekané rašple
Dodavatelé Výrobci

Jan Ficek Dřevovýroba a Grena otevřely Galerii exkluzivních dýh

Jan Ficek Dřevovýroba (zal. 1946), jeden z největších evropských zpracovatelů dýhy, kde nyní působí již třetí rodinná generace, a Grena a.s., přední evropský výrobce kuchyňských dvířek, protipožárních, nehořlavých a žáruvzdorných materiálů a desek s vysokým leskem a hlubokým matem, v listopadu otevřely Galerii exkluzivních dýh.

Galerie byla slavnostně otevřena při příležitosti 75. narozenin Jana Ficka st. (syna zakladatele firmy Jana Ficka 1913 - 1987).  Tento v České republice zcela unikátní projekt představuje největší speciality z dýhy a další masivní exempláře. Galerie se nachází v Chrudimi, v továrně Jan Ficek Dřevovýroba, a její interiér vznikl podle návrhu Ing. arch. Terezy Šaškové.

Na jednom místě tak návštěvníci, architekti a odborná veřejnost, mohou nalézt na 50 druhů přírodních i modifikovaných interiérových dýh. Zastoupeny jsou dýhy a kořenice exotické, tropické, americké i evropské. Mezi unikáty patří například dýhy nakrájené z více než stoletých dřevěných kůlů. Galerie je pro návštěvníky otevřena v rámci pravidelných exkurzí pro profesionály či po domluvě. Potřebné kontakty a velká část zastoupených dýh je uvedena na webu www.galeriedyh.cz. Tato galerie se řadí mezi několik málo míst v Evropě, kde je možno takto rozsáhlou škálu dýh spatřit.

„Galerii jsme dlouho připravovali a promýšleli, jak ji přesně koncipovat. Výsledek předčil naše očekávání, a také ohlasy prvních návštěvníků nám dávají za pravdu, že jsme se vydali správnou cestou. Osobně jsem v oboru dýh přes 20 let, a přesto jsem některé z nich spatřil poprvé až nyní,“ říká o galerii vnuk zakladatele firmy Jan Ficek ml..

Foto: Ing. arch. Tereza Šašková

Zdroj: TZ 16.11.2018 Chrudim/Veselí nad Lužnicí

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Kozy Axminster
Oblíbené posuvky a přípravky RIPPER
Čelisťový supersvěrák Triton
frézy na rybinový spoj