Řezbářská sada NAREX PROFI - 12dílná
Dodavatelé Výrobci

Jarní hledání talentů: Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO má další finalisty

Praha, 6. května 2019 – Jarní postupová kola soutěže SUSO, která proběhla napříč Českem i na Slovensku, potvrdila, že i když tradiční řemeslo prochází krizí, nové talenty se stále rodí. Největší nezávislá soutěž během března a dubna našla své finalisty oboru truhlář a zedník v postupových kolech v Olomouci, Hradci Králové a Nitře. Pro porotu i diváky připravili soutěžící studenti atraktivní podívanou.

Březnové postupové kolo v Hradci Králové, které finančně a organizačně podpořil Královéhradecký kraj, mělo za úkol najít dvě nejlepší družstva z obou oborů, kteří postoupí do velkého finále konaného na zářijovém veletrhu FOR ARCH. „Hradec Králové je destinace, kam se SUSO vrací velmi rádo. Velmi slušná účast škol, výborná návštěvnost, příjemné prostory,“ řekl manažer soutěže David Surmaj.

V Kongresovém centru ALDIS se o postup do finále utkalo šest družstev oboru truhlář a sedm v oboru zedník. Hana Šimánová ze společnosti XELLA CZ, hlavního partnera soutěže, uvedla: „Jsme rádi, že počty družstev se nepatrně zvedají. Doufejme, že se v oboru zedník blýská na lepší časy a Xella může být tím motorem, který tomuto zvratu napomáhá.“

Zedničinu v královéhradeckém postupovém kole nejlépe zvládli Matouš Adamec a Erik Sklenář z SPŠS akademika S. Bechyně Havlíčkův Brod, v nepatrném závěsu za nimi si pro druhé místo došli Milan Šťastný a Michal Nič ze SOŠ a SOU Vocelova z Hradce Králové. Třetí skončili Vojtěch Hálek a David Vinkler z Integrované střední školy v Semilech.

Nejšikovnějšími studujícími truhláři se stali Karel Daneš a David Pelikovský ze Střední školy Kateřinky – Liberec, druhé místo získali Daniel Jirák a Josef Vele z ISŠ Semily. Bronz skončil u dvojice Michal Rak a Michal Mrázek z SŠUAŘ z Prahy. Soutěžní výrobky truhlářů, koše na deštníky, byly darovány nadaci Veroniky Kašákové.

Finalisty už má i Olomouc

V olomouckém postupovém kole soutěže SUSO se na výstavišti utkalo o postup do finále na veletrh FOR ARCH celkem sedm truhlářských družstev a devět týmů oboru zedník. Účast, ale i zručnost budoucích řemeslníků potěšila organizátory i partnery. „SUSO se po letech vrátilo do Olomouce na výstavu Stavotech. Návrat to byl úspěšný. Příjemná výstava, dobrá návštěvnost, zkrátka skvělá prezentace řemesla na Moravě,“ řekl manažer soutěže David Surmaj. Martin Bureš ze společnosti LB Cemix, hlavního partnera akce, dodává: „Těší nás, že technologie nanášení šlechtěných omítek mladým klukům jde. Je znát, když je možnost pracovat s mladými zedníky, kteří mají zájem o řemeslo, pak se výsledek zkrátka dostaví.“

Truhlářskému oboru vévodila dvojice Petr Jahoda a Ondřej Klíger ze SOŠG Staré Město, druhé místo si svou zručností vybojovali Petr Drozd a Jan Fuciman ze SŠ řemesel Frýdek – Místek a třetí skončili Vojtěch Kubját s Pavlem Hartlem z Masarykovy SŠ Letovice. Jako nejtalentovanější budoucí zedníci se v Olomouci ukázali Josef Čech a David Lamáček ze SOU Kyjov, v těsném závěsu s jednobodovým rozdílem obsadili druhé místo Michal Horák a Michal zelený z Masarykovy SŠ Letovice. Na třetím místě skončili jejich spolužáci Roman Dostál a Roman Dobeš. Postupové kolo podpořil finančně i organizačně Olomoucký kraj.

Nadějné talenty předvedlo i Slovensko

Šestý ročník SKILLS SLOVAKIA & SUSO v rámci 23. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, který se konal na konci dubna na výstavě Gardenia v areálu Výstaviska Agrokomplex Nitra, představil 24 talentovaných řemeslníků, a to 6 družstev truhlářů a 6 družstev zedníků. Organizátory akce Skills Slovakia jsou Štátny inštitút odborného vzdělávania a společnost ABF, a.s., které dlouhodobě usilují o zvýšení zájmu o tradiční řemesla mezi mladými lidmi. Výrobky soutěžících byly darovány na charitativní účely do Liečebného výchovného sanatoria v Nitre.

Jako nejzručnější truhláři se představili Matej Ševčík a Ján Geletka ze SOŠ drevárska Spišská Nová Ves, druhé místo obsadili Patrik Dritomský a Denis Štrblík ze SOŠ obchodu a služieb Trnava, třetí skončili Patrik Straka a Adam Letko ze SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žilině. Medailové pozice oboru zedník získali zlatí Michal Kovalčík a Patrik Bjalončík ze SOŠ Jarmočná Stará Ľubovňa, stříbrní Filip Lovíšek a Jakub Kún SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žilině a Patrik Chren a Samuel Nagy ze SOŠ stavebná z Nitry.

Velké finále 23. ročníku SUSO ale teprve přijde! Soutěžní přehlídka stavebních řemesel vyvrcholí v září rámci jubilejního 30. ročníku veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Hlavní partneři: XELLA CZ, LB Cemix, Velux Česká republika, Štátny inštitút odborného vzdělávania

VIP partner: Ramia

Partneři: DeWalt, Mafell, Agglu SK, Tondach

Odborní partneři: VOŠ a SPŠ Volyně, PEFC ČR, AMSP ČR

Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB info

Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-Truhláři.cz

Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build info

Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR

Odborná garance: SUIP

Více informací na: www.suso.cz.

Zdroj: TZ

Webový portál Stolaři-Truhláři.cz je mediálním partnerem SUSO.

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Přípravky na ostření
Fréza na dřevěné obložení Habilis
Úhlová pokosnice MasterBox
Přítlačná svěrka Rockler