Ručně sekané rašple
Dodavatelé Výrobci

Mezi dvanácti vítězi letošního ročníku Dřevěná stavba roku je dřevěný kostel, včelín, školka pro děti s handicapem nebo významná historická památka

Prestižní oborová soutěž Dřevěná stavba roku 2022 má své vítěze. Oceněno bylo celkem devět soutěžních děl v šesti soutěžních kategoriích. Nejvíce cen získal projekt obnovy důležitého symbolu Beskyd, Libušín. Ve 12. ročníku soutěže Dřevěná stavba roku byly oceněny projekty Včelín Hostivař, Kostel Panny Marie Dobré rady, 3D bludiště Lesní království, Šébr – lávka přes Stožecké sedlo, Madlenka, Mateřská škola Ibsenka Brno, Obnova jídelnya celého objektu Libušín i Rodinný dům Kangaroo Island v Austrálii. Do ročníku 2022 bylo přihlášeno 73 soutěžních děl, napříč soutěžními kategoriemi. Slavnostní vyhlášení soutěže Dřevěná stavba roku 2022 se konalo 28. dubna v Praze. Přehled vítězů i s kompletní fotodokumentací k projektům je k dispozici na stránkách Nadace dřevo pro život, organizátora soutěže.

Devět soutěžních projektů v soutěži Dřevěná stavba roku si vysloužilo ocenění odborné poroty i široké veřejnosti. Do soutěže se mohli hlásit architekti, realizátoři i projektanti dřevěných staveb, dřevěných rodinných domů, dětských hřišť, rozhleden či dřevěných interiérů z celé České republiky. Nadace dřevo pro život, která prestižní soutěž pořádá od roku 2010, má za cíl skrze Dřevěnou stavbu roku představit dřevo, jeho variabilitu i nejrůznější formy jeho využití. „Soutěž Dřevěná stavba roku je jedním z našich stěžejních projektů. Chceme inspirovat veřejnost a motivovat ji k využívání dřeva, proto podporujeme a oceňujeme architekty a projektanty, kteří se dřevěnému stavění věnují a umí ze dřeva vykouzlit nádherné věci. Zároveň je naším cílem veřejnosti připomínat, že využíváním dřeva chráníme naše životní prostředí. Dřevo jako přirozeně obnovitelná surovina, je  tradiční materiál, který spojuje vysoké nároky na bezpečnost i krásu, navíc s respektem k přírodě.” uvádí ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák a dodává: „Letošní ročník byl velmi vydařený jak z pohledu počtu děl, tak z pohledu jejich kvality, což nás samozřejmě velmi těší.” 

Do šesti soutěžních kategorií 12. ročníku Dřevěná stavba roku bylo přihlášeno 73 dřevěných staveb a interiérů. Odbornou porotu tvořilo 12 porotců, ve veřejném hlasování bylo rozdáno téměř 15 000 hlasů. Vítězové všech soutěžních kategorií získali jako ocenění dubový diplom, odměnu 10 000 Kč a pro své soutěžní dílo prestižní titul „Dřevěná stavba roku 2022 v dané kategorii“. Speciální Cenu Ministerstva průmyslu a obchodu a odměnu ve formě dřevěných hodin získal projekt Rodinný dům Kangaroo Island.


Odměna byla připravena i pro vítězného hlasujícího, který nejpřesněji odhadl skutečné vítěze soutěže. Výherce získal poukaz na dovolenou ve srubu v Apartmánech na vršku.

Přehled vítězů Dřevěná stavba roku 2022

  • Madlenka, vítěz odborné poroty v kategorii Dřevěné budovy - návrhy

  • Obnova objektu Libušín, vítěz odborné poroty a zároveň vítěz veřejného hlasování v kategorii Dřevěné budovy - realizace


KOMPLETNÍ PŘEHLED VÍTĚZŮ SOUTĚŽE DŘEVĚNÁ STAVBA ROKU 2022


SOUTĚŽNÍ KATEGORIE

VÍTĚZ VEŘEJNOSTI/POROTY

NÁZEV DÍLA

OBEC UMÍSTĚNÍ DÍLA

SOUTĚŽÍCÍ

Malé dřevěné konstrukce - realizace

Vítěz veřejného hlasování

Včelín Hostivař

Praha

Huť architektury Martin Rajniš / Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar, Zbyněk Šrůtek

Velké dřevěné konstrukce - návrhy

Vítěz odborné poroty

Kostel Panny Marie Dobré rady

Pohorská Ves

KURZ architects s.r.o.

Vítěz veřejného  hlasování

3D bludiště Lesní království


Unipark s.r.o.

Velké dřevěné konstrukce - realizace

Vítěz odborné poroty

Šébr – lávka přes Stožecké sedlo

Mezi obcemi Nová Huť a Lesné

Projektová kancelář VANER s.r.o.

Vítěz veřejného hlasování

Šébr – lávka přes Stožecké sedlo

Mezi obcemi Nová Huť a Lesné

Projektová kancelář VANER s.r.o.

Dřevěné budovy - návrhy

Vítěz odborné poroty

Madlenka

Slavonice

Martin Kožnar Architekt s.r.o.

Vítěz veřejného  hlasování

Mateřská škola Ibsenka Brno

Brno

EM3 Dřevostavby s.r.o.

Dřevěné budovy - realizace

Vítěz odborné poroty

Obnova objektu Libušín

Prostřední Bečva

Masák & Partner, s.r.o.

Vítěz veřejného hlasování

Obnova objektu Libušín

Prostřední Bečva

Masák & Partner, s.r.o.

Dřevěné interiéry - realizace

Vítěz odborné poroty

Obnova interiéru jídelny Libušín

Prostřední Bečva

Masák & Partner, s.r.o.

Vítěz veřejného hlasování

Obnova interiéru jídelny Libušín

Prostřední Bečva

Masák & Partner, s.r.o.

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu


Rodinný dům Kangaroo Island

Kangaroo Island/Austrálie

Domesi, s.r.o.

Kompletní fotodokumentace vítězných děl soutěže Dřevěná stavba roku 2022

Nadace dřevo pro život
Nadace dřevo pro život už od roku 2005 přináší více dřeva do života. Ve svých projektech ukazuje veřejnosti přínosy dřeva, naší obnovitelné suroviny. Využíváním dřeva z udržitelně obhospodařovaných lesů chráníme životní prostředí pro nás i budoucí generace. Více o nadačních projektech, které se zaměřují na les, dřevo a životní prostředí, najdete na www.DrevoProZivot.cz.

Zdroj: TZ Praha 28.4.2022

Portál Stolaři-Truhláři.cz je mediálním partnerem projektu Dřevěná stavba roku.

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Nářadí Kunz
Čelisťový supersvěrák Triton
Armor
Set na lepení Rockler