Richter dláta
Dodavatelé Výrobci

Návrh snížení sazby DPH na veškeré stavební a montážní práce

Čeští zákazníci by uvítali, pokud by byla snížena sazba DPH ze současných 15% na 10% při koupi a montáži kuchyní nebo vestavěných skříní, ale i elektrospotřebičů a dalších stavebních a montážních prací. Opatření by podle AČN pomohlo rozhýbat Českou ekonomiku, zlepšit životní úroveň našich občanů i pomoci firmám zaměřeným na výrobu nebo montáže kuchyní a jiného vestavěného nábytku.

AČN reaguje na včerejší zprávu deníku PRÁVO: „Německo sníží daň z přidané hodnoty. Německo od středy na půl roku sníží DPH, aby podpořilo ekonomický růst po pandemii koronaviru, rozhodl spolkový parlament. Základní sazba daně klesne z 19 % na 16 %, snížená pak ze 7 % na 5 %. Součástí státních opatření je i jednorázová podpora rodinám ve výši 300 eur na každé dítě“. (Zdroj: 30.6.2020 Právo)

Snížená sazba DPH by podle AČN měla mít co nejširší platnost, aby se nejednalo o složité výjimky ve výběru DPH. Tak, aby nedocházelo k narušení povinné harmonizace DPH v rámci EU v souladu s unijními právními předpisy a nebyla narušována daňová neutralita ve smyslu judikatury Soudního dvora Evropské unie.

Na druhou stranu považuje AČN za rozumné vyjádření paní ministryně financí Aleny Schillerové, která prohlásila, že neuvažuje o snížení DPH na potraviny. „DPH na potraviny, které prosazuje Svaz obchodu a cestovního ruchu se snižovat nebude. Podle šéfky státní kasy by uspořené desítky miliard korun zůstaly ve vyšších maržích obchodních řetězců a potraviny by tak lidem nezlevnily“.  (Zdroj: Mf DNES 29.6.2020) S tímto názorem lze souhlasit. Nicméně v případě služeb a montáží na stavbách nebo montáží nábytku se jedná o živnostníky, případně menší, maximálně středně velké firmy. Tam by ušetřené finance rozhodně v maržích neskončily. Byl by to jednoznačně pozitivní stimul pro zákazníky i celou naši ekonomiku.

Snížení DPH z 15% na 10% by přineslo ještě větší a férovější zrovnoprávnění podnikatelských subjektů na trhu v boji s nekalou konkurencí. Stejně jako je tomu v případě starém několik málo měsíců: u některých služeb a zboží, například vodného a stočného, audioknih, ale i točeného piva, které se přesunuly do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Již nyní lze pozorovat pozitivní dopady těchto opatření.

Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek www.ceska-kvalita-nabytek.cz a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem www.nabytek-jistota.cz . Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Ing. Tomáš Lukeš , tajemník Asociace českých nábytkářů

Zdroj: TZ AČN

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Najděte si práci na Jooble
Přítlačná svěrka Rockler
Armor
Drážkovací CNC frézy