Stopkové frézy Freud
Dodavatelé Výrobci

Nerovné podmínky navržené vládou přinesou nerovnou hospodářskou soutěž

AČN nesouhlasí s návrhem odpuštění sociálních odvodů firmám do 50 zaměstnanců, které hromadně nepropouštěly a nesnižovaly platy, sociální odvody za červen až srpen. Změnu v pátek schválili poslanci, nyní ji projedná Senát.

Podmínkou pro odpuštění odvodů je, že zaměstnavatel nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem také nesměl snížit mzdy. Máme za to, že návrh je nejenom diskriminační, ale zároveň odporuje jiným platným zákonům. Zejména požadavku, aby podnikatel postupoval s péčí řádného hospodáře. Pokud podnikatel v těžké době propustí několik zaměstnanců, dělá to většinou proto, aby pro zbytek zaměstnanců zaměstnání zachránil. Stejně tak snižování platů. Pro podnikatele není snižování platů nic příjemného a téměř vždy se chce takovému kroku vyhnout. V některých případech zaměstnanci sami pochopí, že takovým krokem si mohou zaměstnání zachránit. Souhlasí pak se snížením platu.  

Šéf a majitel významné nábytkářské firmy zaměřené na výrobu nábytku pro kanceláře, hotely, restaurace a tzv. projektového nábytku říká: „Jelikož jsme firma o 75-ti zaměstnancích, tak se nás to opět netýká. Nevím a nechápu jaký rozdíl je mezi firmou s 49-ti zaměstnanci a s 51 zaměstnanci, opravdu si připadáme jako lidé 2. kategorie, na které stát kašle. Chápu, že někde hranice musí být, ale vždy byly považovány malé a střední podniky jako základ podnikatelského prostředí, tak nechápu, proč jsou podpořeny pouze malé podniky do 50-ti zaměstnanců“.

Jako zaměstnavatelský svaz nechápeme, proč mají být zvýhodněny firmy, které nepropouští a nesnižují platy. Firmy a jejich vedení, které řeší situaci aktivně s péčí řádného hospodáře a nečekají podporu z veřejných rozpočtů se chovají odpovědně, chtějí do budoucna fungovat a platit daně. Nebo snad stát nemá o takovéto firmy zájem?

Nechápeme a odmítáme rozdělení firem do padesáti zaměstnanců a nad padesát zaměstnanců. Proč se jednoduše nepoužije definice malého a středního podniku? Definice, která je běžná pro čerpání podpor z Evropské unie atd.

Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek www.ceska-kvalita-nabytek.cz a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem www.nabytek-jistota.cz . Významný podíl činnosti Asociace českých nábytkářů zaujímá dlouholeté sledování statistických trendů ve výrobě a obchodě s nábytkem. Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Ing. Tomáš Lukeš
tajemník Asociace českých nábytkářů

Zdroj: TZ AČN 2.6.2020

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Hoblíky Rider
Set na lepení Rockler
Čelisťový supersvěrák Triton
Přítlačná svěrka Rockler