inzerce zdarma
Dodavatelé Výrobci

TON NA SALONE DEL MOBILE PŘEDSTAVIL VARIANTY KOLEKCÍ

TONu pro letošní milánský veletrh Salone del Mobile, který se konal od 18. do 23. dubna 2023. Značka se tentokrát v rámci konceptu S.Project prezentovala v hale 10, stánku D20 a kromě zmíněných novinek přivezla produkty prezentované předchozích letech či ručně ohýbané modely.

Kolekce 822 - svébytná verze modelu A 811 od Josefa Hoffmanna z roku 1930, charakteristická výraznou kruhovou perforací - má od letošního jara novou variantu. Švédské studio Claesson Koivisto Rune se značkou TON připravilo její čalouněnou verzi. "Kolekce 822 s charakteristickým vzorem zůstává ikonickou. Vyvinutím verze s čalouněným sedákem nabízíme měkčí verzi, vhodnou pro situace, kde je to potřeba a také jí přidáváme na charakteru budováním rodiny," uvedlo studio Claesson Koivisto Rune. "Model 822 nikdy nebyl ‚jen‘ o perforovaném vzoru. Od začátku je naší snahou vytvořit současnou židli, která zhustila podstatu historického modelu A 811. Čalouněná varianta 822 je logickým přírůstkem," doplňuje trojice švédských designérů.

Židle, křeslo, barová židle ve dvou výškách, sedačka a lounge křeslo s područkami i bez nich využívají pro příjemný dosed popruhy, uchycené v konstrukci sedadlového rámku. Modely dále kombinují použití tvarované překližky v zádové opěrce a ručně ohýbaného masivního bukového dřeva, které lze dokončit mořením, pigmentovými barvami či jim ponechat přírodní charakter pouze v laku či oleji. Stejně jako další modely značky TON, vzniká kolekce 822 ze dřeva certifikovaného v systému PECF, který je zaměřen na udržitelné využívání lesních zdrojů a zodpovědný přístup k lesním ekosystémům. Překližka se zpracovává ze dřeva, pocházejícího z okolí do 30 kilometrů od továrny TONu v Bystřici pod Hostýnem.

Linie oblíbené řady 811 nově doplňuje lounge křeslo studia Claesson Koivisto Rune, a to opět ve variantě s područkami i bez nich. V sedáku a zádové opěrce využívá čalounění, rákosový výplet případně jejich kombinaci. Své využití najde v privátních interiérech, ale také komerčních prostorách, kde uzavře kompletní charakter produktové rodiny, kterou tvoří také židle, jídelní křeslo a barová židle.

Konferenční stolky německého studia KASCHKASCH jsou novými variantami modulárního systému stolů P.O.V., které byly představeny v roce 2021. Název odkazuje na organickou podnož, která díky oblému trojúhelníkovému tvaru působí jedinečně z každého úhlu pohledu. „Charakter kolekce je určen zejména použitým materiálem a vzhledem podnože. Ta vzniká složením tří tvarově stejných ohnutých překližkových plátů, které tvoří základ pro celou rodinu,“ vysvětlil designér Florian Kallus. Stejně tomu je i v případně tří nových variant, vhodných do privátních interiérů i lounge zón. "Vzali jsme tvar základny a vytvořili z ní konferenční stolky. Přidat je do kolekce je pro mě velmi logický a zároveň nezbytný krok," dodal Kallus.
Nízké stolky jsou ve třech výškových variantách, které lze mezi sebou vzájemně kombinovat - 55 cm, 45 cm a 42 cm. U nejvyšší, s číslem 473, je daný průměr stolového plátu 52 cm, u nižších variant si lze průměr vybírat. Nejnižší konferenční stolek P.O.V. 474 má průměry 80, 90 a 100 cm. U středního (varianta s názvem 475) pak lze volit z 110, 120 a 130 cm. Stolky je možné doplnit elektrifikací a systémem bezdrátového dobíjení IPAN IPAN. Vyrábí se ve třech typech dřevin – dubu, buku i americkém ořechu. Dokončení je možné pouze v laku či oleji, nebo mořením a pigmentem (s variantou stolového plátu multiplex).

Stánek TONu D20 byl v rámci Salone del Mobile tentokrát situován v hale 10 a opět se zařadil do konceptu S.Project. V rámci výstaviště se jednalo o prostor věnovaný esenci designových produktů a dekorativních či technických řešení interiérového designu. Prezentaci navrhli autoři jedné z letošních novinek, studio KACHKASCH. "Dřevěné stěny jsou inspirovány DNA materiálem TONu a vnášejí do prezentace měkký charakter. Jejich zakřivení pak poukazuje na technologii ohýbání," vysvětlil designér Florian Kallus. Při tvorbě byla jednou z hlavních myšlenek také udržitelnost - proto se skládá z modulů, které se po ukončení dají rozebrat a použít opakovaně. O grafické práce se postaralo rakouské studio vizuální komunikace Bueronardin.
 


Kromě výstaviště bylo možné vybrané produkty TONu, například stoly P.O.V., barové židle Again či židle Merano Alexandera Guflera, zahlédnout také v centru Milána na Via Tortona 31. TON se stal součástí projektu Terra od Archiproducts, s kurátorským zaštítěním od Studiopepe. Koncept staví na zemitých tónech a našem přirozeném propojení se zemí. Tato instalace bude v Miláně k vidění ještě celý nadcházející rok.

Zdroj: AČN
Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Hedue
Set na lepení Rockler
Přítlačná svěrka Rockler
Zástěry