Nosiče desek
Dodavatelé Výrobci

TON: ROZHOVOR S DESIGNÉRY KASCHKASCH

V TONu si povídali s německým duem kaschkasch, Florianem Kallusem a Sebastianem Schneiderem. Pracují v oblasti návrhu nábytku a svítidel, jejich poslední kolekcí jsou modulární stoly P.O.V., které vznikly pro českou společnost TON. Ponořili se do rozhovoru o tom, co mají rádi, jak pracují a taky bez jakého produktu by se ve svém životě neobešli.
 


Otázka směřující k současnosti. Studio nebo home-office?
Florian: „Naše filozofie je založena na spolupráci a předávání zkušeností. Proto preferujeme práci ve studiu, mimochodem, nikdy tam nechybí kvalitní káva a domácí sušenky a i to tvoří kus dobré atmosféry. Zároveň se rádi vypravíme i za jeho hranice, za našimi klienty. Osobní kontakt upevňuje vztahy v rámci firmy i mimo ni“.
Sebastian: „Pro mě je studio podstatné i z hlediska lidí, kteří u nás působí. Díky tomu, že se doplňujeme a společně řešíme projekty tváří v tvář, vznikají v reálném čase dobré nápady“.

A co vaše kreativita, odvíjí se od prostředí, ve kterém pracujete či žijete?
Sebastian: „Jednoznačně ano. Pocit z místa, kde trávíme více méně všechen náš čas, ovlivňuje to, jak se cítíme a také samozřejmě naši výkonnost a tvorbu“.
Florian: „Určitě souhlasím. Zároveň jsou jisté rozdíly mezi studiem a domovem. Pracovní prostředí je pro mě čistým papírem, nejsou tam prvky, které ubírají pozornost. Doma mám rád designové kousky a umění v prostoru, samozřejmě taky věci, ke kterým mám osobní vztah a vzpomínky. V obou místech je však podstatné přirozené světlo. Čím víc ho je, tím lépe“.
 


Floriáne, zmínil si, že máš rád designové kousky u sebe doma. Kterého designera obdivujete?
Florian: „Jsou to bratři Castiglioni. Vždy mě překvapí inteligence, kterou do svých produktů dostávali v každém detailu“.
Sebastian: „Já mám rád práci Vica Magistretti, každý kousek je výjimečný, nicméně stále nadčasový a komerční zároveň. Vytvořit design, který spojuje tyto tři atributy, není vůbec jednoduché“.

Každý jste šli jiným směrem, nicméně oba jste ve své odpovědi uvedli Italy, kteří také působili ve stejném časovém období. Když jsme u tématu shodnutí se, jak fungujete jako dvojice při navrhování produktů?
Florian: „Hodně se bavíme, diskutujeme nad daným tématem a někdy se dokonce i hádáme! Samozřejmě, že jen v určitých mezích. Naše diverzita však dokáže přinést různé úhly pohledu na danou tématiku. Věříme, že právě to posouvá všechny produkty, které tvoříme“.
Sebastian: „Domnívám se, že naší silnou stránkou je také to, že se Florian soustředí na produkt jako celek. Já rád řeším detaily a jeho technické provedení“.

A co je váš vysněný produkt, který byste chtěli navrhnout?
Sebastian: „Je jich stále nespočetné množství, no ale myslím si, že se shodneme na židli k psacímu stolu. Židle je náročná z hlediska komplexnosti a detailů, které designer navrhuje, zároveň jsou její součástí technické věci, které, jak už jsem zmiňoval, já osobně miluji“.

Díváte se při tvorbě také na materiály a jejich budoucnost?
Florian: „Určitě ano. Věřím, že se budou v budoucnu využívat s větším vědomím a rozvahou. O recyklování a jejich znovu použití se v této době už asi nemusíme bavit. Základem je též méně produktů v lepší kvalitě. Už to je obrovský krok směrem vpřed, dnes si to však mnoho lidí ještě neuvědomuje, a proto nerozvážně nakupuje produkty nízké kvality“.

Jakými produkty se rádi obklopujete a nevzdali byste se jich?
Sebastian: „Cyklistických kol. Všech tvarů, druhů“.
 


Proč jste si vlastně vybrali práci designéra? Lákala vás prestiž nebo jste chtěli tvořit věci, které budou měnit tento svět k lepšímu?
Florian: „Pro mě to bylo skloubení materiálu, designu a technologií – je fascinující, jak z určité hmoty vznikne výsledný kousek“.
Sebastian: „Myslím, že pro oboje. Nevím, jestli to bude prestiž, ale najít zaměstnání, které vás naplňuje po obsahové i finanční stránce je to nejlepší, co se vám může stát. Nám se to naštěstí podařilo“.

A co je podle vás největší výzvou pro designéry v současnosti?
Florian: „Komplexnost. Musí být nejen dobří v kreativní části procesu práce, měli by taky znát technickou stránku a vědět, jakým způsobem dostat produkt do finální podoby. Mimo jiné se musí pohybovat v byznysu a ideálně i marketingu“.

Takže dobrý designer by měl být jakýmsi renesančním člověkem. Čím byste byli vy, pokud byste se nestali designéry?
Florian: „Myslím, že bych vyráběl vůně. Mám velmi senzitivní čich, který je na to jako stvořený“.
Sebastian: „Ve svých deseti letech jsem poslal do Walt Disney svoje kresby. Jejich odpověď zněla, že jsem talentovaný a mám se k nim vrátit po dvaceti letech s určitými zkušenostmi. Pravděpodobně bych tedy dnes kreslil komiksy“.

Zdroj: AČN
Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Co u nás na portálu Stolaři-Truhláři.cz najdete
Fréza na dřevěné obložení Habilis
Zástěry
CNC upnutí