Výškově stavitelná deska pro horní frézu UJK
Dodavatelé Výrobci

Testování ve firmách se nesmí stát povinností vysávající firemní rozpočty a ohrožující konkurenceschopnost!

Návrhy podmiňovat provoz firem povinným testováním na covid-19 jsou možná dobře míněné. Přichází však od lidí, kteří pravděpodobně nemají podrobnější informace o fungování výrobních firem. Firmám sdruženým v AČN velmi záleží na zdraví svých zaměstnanců a mnohé z těchto firem dobrovolně a na své náklady realizují testy na covid 19.

Mf DNES přinesla informaci o návrhu prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, „nejdřív na test, potom do práce“. Jedná se o návrh, jehož cílem je pomoci, ale ve skutečnosti se jedná o návrh poměrně nebezpečný. Přikazovat podnikatelům, aby povinně na své náklady platili testy na nemoc covid – 19 znamená další ohrožení pracovních míst a konkurenceschopnosti českých výrobních firem. Proti je i Hospodářská komora: „Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý odmítá podmiňovat povinným testováním na covid-19 provoz firem. Je podle něj přehnaný a pro podniky logisticky náročný. Firmy v ČR využívají pro své zaměstnance antigenní testy, řada z nich navíc ve velkém svým pracovníkům proplácí PCR testy“.

Návrh by znamenal další povinnost podnikatelů vůči státu a zaměstnancům i další vysávání finančních prostředků z beztak již covidem oslabených firem. Návrh zároveň nestanoví žádnou odpovědnost pro samotné zaměstnance. Aby se i samotní zaměstnanci maximálně chránili a dodržovali protiepidemická opatření, nevystavovali se riziku nákazy, a to i ve svém volném čase.

Charakter výroby v nábytkářských firmách je velmi různorodý. Záleží to na tom, co se v dané firmě vyrábí, z jakého materiálu, v jakém množství, jak se výrobky balí distribuují atd. Jsou provozy, kde se pracovníci k sobě přibližují blíže. V takovýchto provozech v drtivé většině zavedli protikovidová opatření a pracoviště přeskupili. Na druhou stranu je v nábytkářském průmyslu řada provozů, které jsou vysoce automatizované. Pracují zde robotické podavače, nábytkové dílce a polotovary jsou na pásech nebo válečkových tratích přepravovány od jednoho obráběcího centra k dalšímu. V rozlehlých halách pak pracují dělníci v mnohametrových vzdálenostech.

O Asociaci českých nábytkářů:
Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek www.ceska-kvalita-nabytek.cz a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem www.nabytek-jistota.cz . Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Ing. Tomáš Lukeš
tajemník Asociace českých nábytkářů

Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Knihy s tématikou práce se dřevem
Armor
Přítlačná svěrka Rockler
Drážkovací CNC frézy