Triton hoblík
Dodavatelé Výrobci

Hoblinkový strom - VYŘEZÁVÁNÍ DŘEVA s dětmi v přírodě - ukázka z knihy

Přinášíme vám návod na vyřezání hoblinkového stromu z knihy anglického autora Richarda Irvina - Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě, kterou před časem vydalo nakladatelství Grada.


Až se budete procházet lesem a hledat tu jedině správnou větvičku a budete se učit využít její přirozené tvary a křivky, připojíte se k lidem, kteří tuto činnost vykonávali po celá tisíciletí. Také dny strávené s dětmi v přírodě budou mnohem záživnější, když je ještě obohatíte a děti zabavíte vyřezáváním ze dřeva. Prozkoumejte s nimi les, naučte je něco nového o stromech kolem sebe a užijte si společné odpoledne třeba při vyřezávání hudebních nástrojů – frkačky, bezové píšťalky, rytmických dřívek, anebo vtipných figurek, miniaturního nábytku, vábničky na kachny a dalších nápaditých předmětů.

„Lidé se často ptají, v kterém věku mohou děti začít používat pilu a nůž, a odpověď je vždycky stejná: je to individuální. Dovednost používat určité nářadí není nezbytně spojeno s určitým věkem, ale s rozvojem motorických dovedností, schopností se soustředit a postupovat podle instrukcí, také na schopnosti pevně držet nástroj a vyvinout potřebnou sílu. Často se naše představy o tom, co dítě zvládne, začnou hroutit, když vidíme, co děti dokáží, když mají příležitost. Důležité je, aby ze začátku na děti někdo dohlížel (pokud možno jeden dospělý na jedno dítě). Dospělý musí pečlivě sledovat, jaké dělá dítě pokroky, jakou má náladu a jak je ostražité, a musí včas zasáhnout, když je třeba práci přerušit nebo nechat další krok na příště,“píše ve své knize Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě její autor Richard Irvine.

V praktické ukázce si ukážeme, jak jednoduše můžeme vyřezat hoblinkový stromek. Podobné stromky známe z vánočních dekoraci v německém lidovém umění. Vyřezávání takového stromečku je příjemná zábava nejen pro zimní večery. Rozvíjíme tak přesnost při vedení řezu a získáváme kontrolu nad špičkou nože. Pro tyto stromečky využijeme zbytky dřeva. Vyzkoušejte si práci s dřevem v různém stupni vysychání. Hoblinky z čerstvého dřeva budou vypadat jinak než hoblinky ze suššího, vyzrálejšího dřeva. „Já si na takové stromečky uříznu větev z vrby, javoru nebo lísky, oloupu z ní kůru a nechám ji několik týdnů schnout,“ radí autor.

Budete potřebovat:

- Větev z tvrdého dřeva bez suků dlouhou alespoň 30 cm o průměru asi 2–3 cm
- Pilku
- Ostrý nůž

1. Nůž opřeme o koleno a vršek větve dlouhý asi 3–4 cm seřízneme do špičky.


2. Nůž přiložíme asi 4 cm od špičky větve, kde bude vršek stromku. Řezem kontrolovaným palcem uděláme asi 2 cm dlouhou hoblinku, která zůstane připevněná k větvi. Skutečná délka hoblinky je určena prací palce: od bodu, kdy je skrčený, až do natažené pozice, kdy už nemůže vyvíjet tlak na nůž.


3. Stejným postupem vyřežeme hoblinky po celém obvodu stromku, až vznikne celý věnec větví. Já jsem pravák a vždy otáčím svou práci po směru hodinových ručiček. Vyzkoušejte si, který směr je pro vás nejvhodnější. Hoblinky seřezáváme špičkou nože: sníží se tím pravděpodobnost toho, že nechtěně odřízneme předchozí hoblinku. Nebuďte smutní, když některou hoblinku odříznete úplně, vždycky můžete zkusit vyřezat na tomtéž místě jinou.


4. Postoupíme asi 2 cm dolů po větvi a stejným postupem vyřežeme další věnec hoblinek. Můžete vyzkoušet různé stromečky a každý další věnec udělat vždy z jinak dlouhých hoblinek. Pokud se vám nedaří a vždycky poškodíte předcházející hoblinku, zkuste po celé délce stromečku vyřezat jednu spirálu po sobě jdoucích hoblinek.


5. Pokud jsou hoblinky příliš zavinuté, jemně je natáhneme přes malou větvičku.


6. Hoblinkový stromek odřízneme od větve. U paty stromku můžeme nechat kousek větve s kůrou: vypadá to dobře a také je vidět, z jakého dřeva jsme stromek vyřezali.

Vyřezávání hoblinek


Na obrázcích vidíme, že nůž přes vlákna dřeva táhneme, netlačíme na něj jako na dláto. Všimneme si toho, když se pozorně díváme na to, která část ostří je při řezání v kontaktu s dřevem. Kdybychom nůž používali jako dláto, byla by v průběhu řezu v kontaktu se dřevem stále stejná část ostří nože. Když nůž táhneme, při jednom pohybu je se dřevem v kontaktu postupně celé ostří. Podle toho, jak měníme při řezání sklon nože, mění se i tvar hoblinky.

Ukázka z knihy nakladatelství Grada
Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě
152 stran, 166 × 240 mm, šitá vazba, celobarevná, 299 Kč


Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Kozy Axminster
posuvný úhelník s úhloměrem
Bench dog
Sada na opravu pantů Wolfcraft