Přípravky UJK
Dodavatelé Výrobci

Výstupy z dnešní tiskové konference Asociace českých nábytkářů

Dovolujeme si vám prezentovat výstupy z dnešní tiskové konference AČN, která se konala při příležitosti zahájení veletrhu For Interior.

Ekonomický výhled oboru:

Podle odborného dopočtu Asociace českých nábytkářů by měl nábytkářský průmysl v letošním roce opět dosáhnout velmi dobrých výsledků! Tempo růstu, zejména v druhé polovině letošního roku ovšem zvolňuje. Pokud se předpoklad naplní, bude se stále jednat o velmi solidní nárůst. Čísla, která odhadujeme, vychází z hospodářských výsledků za první pololetí roku 2018. I nadále platí, že za pozitivním vývojem ve výrobě nábytku stojí exportní úspěšnost českých výrobců nábytku. Bohužel, pro letošní rok předpokládáme pokles spotřeby nábytku u nás.

Podle kvalifikovaného odhadu (dopočtu) Asociace českých nábytkářů a společnosti Apicon Consulting očekáváme, že produkce nábytku v letošním roce překročí 44,8 miliardy Kč. Kvalifikovaný odhad (dopočet) vychází z hodnot výsledku za první pololetí 2018 a zároveň uvažuje dynamiku vývoje. Předpokládáme, že import překročí hodnotu 19 mld. Kč, a export překročí 28 mld. Kč. Po jistém propadu exportní výkonnosti v loňském roce, předpokládáme opětovné nastartování růstu procentuálního vyjádření exportní úspěšnosti. Exportní výkonnost tuzemského nábytkářského průmyslu očekáváme, že přesáhne 20 %. To by byl nárust o 1,26 procentního bodu oproti rolu 2017, avšak pokles o 0,48 procentního bodu oproti roku 2016. Pokračuje růst objemu dováženého nábytku ze zahraničí a očekáváme, že v letošním roce bude překročena 54% hranice podílu importovaného nábytku na tuzemské spotřebě.

I v letošním roce se projevuje pokles ceny dováženého nábytku na kilogram. Očekáváme, že průměrná hodnota dováženého nábytku bude 65,70 Kč/kg, zatímco hodnota exportovaného nábytku bude přesahovat 81 Kč/kg. Asociace českých nábytkářů má pro zákazníka účinný nástroj, jak poznat kvalitní nábytek a kvalitní výrobní firmu. Tím je značka Česká kvalita – Nábytek. Česká kvalita je státní program podpory kvality.

Největší podíl na importu nábytku do České republiky má Polsko. To by v letošním roce mohlo do ČR dovézt nábytek za 4,8 mld. Kč. Druhým největším importérem nábytku do ČR je Německo s předpokládaným importem do ČR 3,8 mld Kč. Čína by mohla do ČR importovat nábytek za 3,2 mld. Kč. Polsko společně s Čínou a Německem letos pravděpodobně dosáhnou 60 % podílu na celkovém importu nábytku. Naopak téměř 31 % českého exportu nábytku bude mířit do Německa, tedy okolo 8,8 mld. Kč. S velkým odstupem následuje Slovensko, Francie, Spojené království…

Asociace českých nábytkářů však aktivně řeší fakt, že v příštích letech může být na našem trhu dostatek dřeva s certifikací FSC. Nyní Asociace vydala výzvu k certifikaci 10% státních lesů certifikací FSC. Výzvu podepsala řada významných firem. V příštím týdnu bude Asociace informovat o výzvě premiéra ČR, Andreje Babiše.

Dnes začíná prestižní veletrh zaměřený na nábytek a interiéry, FOR INTERIOR. Při této příležitosti startuje jubilejní desátý ročník ocenění Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2019. Od dnešního dne zahajuje Asociace českých nábytkářů příjem přihlášek na ocenění NÁBYTEK ROKU 2019. NÁBYTEK ROKU je cena za nejvýznamnější designovou tvorbu v oblasti výroby nábytku v České republice.

Ocenění NÁBYTEK ROKU organizuje Asociace českých nábytkářů, jako nástroj podpory českých výrobců nábytku. Nábytek je hodnocen z hlediska, funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti konstrukce a použitého materiálu. Od dnešního dne přijímáme přihlášky k ocenění, které je možné dle propozic zasílat na adresu Asociace českých nábytkářů a e-mailovou adresu design@czechfurniture.com .

Více informací, včetně přihlášky a propozic ocenění na www.czechfurniture.com nebo www.nabytek-roku.cz .
GENERÁLNÍ PARTNER OCENĚNÍ:
společnost ABF, a.s., organizátor veletrhu FOR INTERIOR

PARTNEŘI OCENĚNÍ (řazeno abecedně):
Blum, s.r.o.
Démos trade, a.s.
Dřevozpracující družstvo
Egger CZ s.r.o.
Hettich ČR k.s.
Kili, s.r.o.
KRONOSPAN CR,spol. s r.o.
REHAU, s.r.o.
ŠPINAR - software s.r.o.
MA-DONA s.r.o.

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI OCENĚNÍ: Dřevařský magazín, Interiéry

Ocenění „NÁBYTEK ROKU“ probíhá pod záštitou:
CZECHDESIGN.CZ, CzechTrade, Design Cabinet CZ, Unie profesionálních designérů ČR

Ing. Tomáš Lukeš
tajemník Asociace českých nábytkářů
Přílohy ke stažení:
Příloha ke stažení
Zpět
 

Komentáře

Vaše jméno
E-mail
Název příspěvku
Komentář
Kontrola proti spamu:
 

Tento článek ještě neobsahuje žádný komentář. Buďte první, kdo nějaký napíše.

Hoblíky Rider
posuvný úhelník s úhloměrem
Bench dog
Sada na opravu pantů Wolfcraft